«Τα βρήκαν» κυβέρνηση και ΑΕΠΙ για το νέο νομοσχέδιο;

Σκανδαλώδη τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, υπέρ της ΑΕΠΙ καταγγέλει το Επιμελητήριο Ξάνθης. Σύμφωνα με την καταγγελία, 3 βουλευτές του ΣYΡΙΖΑ που είχαν δεσμούς με την ΑΕΠΙ άσκησαν πιέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο και η ΑΕΠΙ να βγαίνει τρομερά ευνοημένη: θα πάψει να λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα αλλά θα τελεί σε ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς το οποίο θα της εξασφαλίζει όλα τα πλεονεκτήματα των ΟΣΔ, έχοντας μόνο μερικές από τις υποχρεώσεις τους. Το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ επωφελείται ενισχύεται από το ότι μετά την διαφαινόμενη τροποποίηση, ματαιώθηκαν τα σχέδια της να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.
Όπως επισημαίνει το επιμελητήριο Ξάνθης, κατά την τροποποίηση του νομοσχεδίου, μετά τη λήξη της Δημόσιας Διαβούλευσης, αποσύρθηκε η υποχρέωση ο οργανισμός που έχει τη δεσπόζουσα θέση να είναι μη κερδοσκοπικός, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ΑΕΠΙ. Έτσι, η ΑΕΠΙ εντάσσεται σε ένα ειδικό καθεστώς που βαφτίζεται «ανεξάρτητη οικονομική οντότητα με δεσπόζουσα θέση» που καταστρατηγεί ακόμη και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πλειοψηφία των δημιουργών θα είναι ανήμποροι να συμμετάσχουν στις αποφάσεις. Επίσης, αν εφαρμοστεί το καθεστώς αυτό, θα υπάρχουν Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δύο ταχυτήτων.
Επίσης προκύπτει ότι στο τροποποιημένο νομοσχέδιο καταργείται η διαδικασία συναπόφασης αμοιβολογίων, αλλά και ο κρατικός επίτροπος που θα έλεγχε τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρησης (και την ΑΕΠΙ), την ώρα μάλιστα που η ΑΕΠΙ ελέγχεται για σοβαρές οικονομικές παραβιάσεις και ατασθαλίες.
Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις
Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις, λέγοντας ότι η ΑΕΠΙ είναι «μια κερδοσκοπική επιχείρηση που ανήκει σε μία και μοναδική οικογένεια και η οποία θα τη διαχειρίζεται κατά το δοκούν» και ότι με την τροποποίηση του νομοσχεδίου «καθίσταται δυνάστης [που] θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς, εφαρμόζοντας τα σκανδαλώδη άρθρα του νόμου με ιδιαίτερη αναλγησία και σκληρότητα και προς τους χρήστες και προς τους δικαιούχους που άλλοι είναι ανυποψίαστοι και άλλοι αγωνιούν, σε ολόκληρη τη χώρα.»
«Θα πρέπει να ενημερωθούν τα χιλιάδες μέλη των επιμελητηρίων να αντιδράσουν δυναμικά ώστε να μην τροποποιηθούν τα άρθρα που βρισκόταν σε διαβούλευση και να δώσουν στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος. [...]  Δεν θα μας το επιβάλλουν 3 βουλευτές, μία ΑΕ. και μία οικογένεια»
Η ΑΕΠΙ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες, πάντως στο παρελθόν έχει αντιδράσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις κατά τόπους επιμελητηρίων, λέγοντας τους: «ατυχώς ψάχνετε να βρείτε στην παρούσα κυβέρνηση ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας για τη σύναψη πελατειακών σχέσεων εις βάρος της επιβίωσης των πνευματικών δημιουργών του τόπου μας, των οποίων τα συμφέροντα υποστηρίζει η ΑΕΠΙ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.»

http://www.radiofono.gr/node/27559

6 σχόλια:

 1. μειωμένος συντελεστής
  Μου χορηγεί δάνεια σε όποιον ενδιαφέρεται για οικονομική βοήθεια. Αυτό είναι ένα δάνειο, μεταξύ ατόμου με απλές συνθήκες και ειδικά για το γεγονός αυτό είναι κατασκευασμένα ορισμένες διατάξεις για την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας. Μου επιτόκιο κατά τη διάρκεια του δανείου είναι 2 έως 4% και η αποπληρωμή γίνεται σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε κάθε στιγμή σας ενδιαφέρει, να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: lucastrid123@gmail.com
  Ευχαριστούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τσέκαρε

  http://www.newsit.gr/ellada/AEPI-Kakodiaxeirisi-trelo-fagopoti-kai-yperogkoi-misthoi/699031

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιοί ήταν πρόεδροι του ΔΣ απο το 2011 και μετα ξέρουμε?
  Επίσης ποιά ήταν τα μέλη του ΔΣ ξέρουμε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

  Να δω, τώρα, ποιούς ψευδομάρτυρες θα καλέσουν για υπεράσπιση, όταν το δικαστήριο θα αρχίσει την ανασκολόπιση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ φίλε διαχειριστή, εύχομαι επιτέλους να δικαιωθείς μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις (http://tvxs.gr/news/ellada/skandalo-52000-eyro-mina-epairne-o-dieythyntis-tis-aepi-olo-porisma). Τα γράφεις από το 2011 για τη συγκεκριμένη εταιρία. Όλοι ήξεραν αλλά λίγοι μιλούσαν, εσύ ήσουν ένας από αυτούς. Συγχαρητήρια για το κουράγιο και την επιμονή σου και ελπίζω να τελειώνουμε με αυτό το καρκίνωμα μια για πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://www.newsit.gr/egklhma/Skandalo-AEPI-Gia-sygkrotisi-entaksi-kai-dieythynsi-egklimatikis-organosis-diereynontai-idioktites-kai-diaxeiristes/703053

  Α, ρε διαχειριστή, πάνω στο καλό άφησες την ενημέρωση του μπλόγκ (όλα καλά; )

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσ...η