Το Νομικό Σύμβούλιο του Κράτους «αδειάζει» τα πρόστιμα της ΑΕΠΙ


Νέα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) δυσκολεύει τη λειτουργία των Εταιρειών Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέτοντας επιπλέον όρους για τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων. Συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίζει την επιβολή προστίμων τα συνεργεία υπαλλήλων των εταιρειών αυτών χωρίς την παρουσία εντεταλμένου κρατικού υπαλλήλου. Αντιθέτως, οι δήμοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν πλέον πάραυτα τις εκθέσεις ελέγχου που κατατέθηκαν εκ των υστέρων σε αστυνομικά τμήματα, η καταγγελία θα πρέπει να αποδειχθεί, ενώ και ο ελεγχόμενος έχει το δικαίωμα ανταπόδειξης για τα πραγματικά περιστατικά.  Στις περιπτώσεις που δεν παρίσταται κρατικό όργανο κατά τον έλεγχο σε μαγαζιά η έκθεση διαπιστώσεων του ελεγκτή-υπαλλήλου της εταιρείας θα θεωρείται απλή καταγγελία προς τον δήμο και όχι πράξη βεβαίωσης παράβασης και επιβολής κυρώσεων.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Κωστή Πλάντζου, η απόφαση αυτή ξεκινάει την ίδια στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο επιτρέπει την ίδρυση και άλλων φορέων προστασίας και είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, πέραν των δύο (ΑΕΠΙ Α.Ε. και Αυτοδιαχείριση), αλλά θα αλλάξει και τις συνθήκες για το διαδίκτυο.
Σημειώνεται ότι πολλές φορές τα συνεργεία ελέγχου έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο, δεδομένου ότι εισέπρατταν ποσοστά από τις εταιρίες. Με τους ελέγχους αυτούς επιβάλλονταν πρόστιμα και σε καταστήματα που φαινομενικά δεν είχαν άμεση σχέση με την αναπαραγωγή μουσικής, όπως κομμωτήρια και καταστήματα ρούχων.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ( Ν.Σ.Κ.) αποτελεί ενιαία, ανώτατη Αρχή του Κράτους, υπό μορφή συλλογικού οργάνου της Δημόσιας διοίκησης που υπάγεται τόσο σε θέματα οργάνωσης όσο και υπηρεσιακής κατάστασης απευθείας στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Στις αρμοδιότητές του υπάγεται η νομική και δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του Κράτους και γενικότερα η νομική υποστήριξη του. «Η γνωμοδότηση ζητήθηκε από δήμους που διαφωνούσαν στην πρακτική που πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις ελέγχου και τα πρόστιμα.
- See more at: http://www.radiofono.gr/node/25618#sthash.LW5omdXX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τσ...η