"Η ΑΕΠΙ με έγραψε -στα ενενήντα μου- στο ΙΚΑ, παρά τη θέλησή μου"

Απίστευτο και όμως Ελληνικό, το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία"
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=312229


«Η ενέργεια της ΑΕΠΙ να δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να με γράψει -στα ενενήντα ένα χρόνια μου- στο ΙΚΑ, παρά τη θέλησή μου, εν αγνοία μου και γνωρίζοντας τι έχει προηγηθεί, θα ταίριαζε σε κάποιον που ανήκε, πάππου προσπάππου, σε γενιά σκλάβων κι ερωτευμένων με τη σκλαβιά τους, κι όχι σε αγωνιστή της ελευθερίας».
Η ενέργεια της ΑΕΠΙ, να την εγγράψει παρά τη θέλησή της στο ΙΚΑ, εξόργισε τη Βούλα ΔαμιανάκουΗ ενέργεια της ΑΕΠΙ, να την εγγράψει παρά τη θέλησή της στο ΙΚΑ, εξόργισε τη Βούλα ΔαμιανάκουΕξοργισμένη η ποιήτρια, συγγραφέας και μεταφράστρια Βούλα Δαμιανάκου, μας κοινοποίησε την επιστολή παραίτησής της από μέλος της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, την οποία απηύθυνε στο διευθυντικό στέλεχος της ΑΕΠΙ, Πέτρο Ξανθόπουλο.
Η Δαμιανάκου είναι πολλά χρόνια μέλος της ΑΕΠΙ, μεταξύ πολλών άλλων ως συνδημιουργός με το σύντροφο της ζωής της Βασίλη Ρώτα (1889-1977) της ελληνικής απόδοσης ενός εμβληματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, του «Ομήρου» του Μπρένταν Μπίαν. Ως γνήσιο επαναστατικό πνεύμα έχει διαφωνήσει συχνά με τις επιλογές της ΑΕΠΙ.
Τελευταία σταγόνα στο ποτήρι ήταν όμως η ανεξάρτητη ηχογράφηση, ιδίοις εξόδοις, του cd «Από το μοιρολόι το ομηρικό, στο μοιρολόι το μανιάτικο». Το θέμα της καταγωγής των μανιάτικων μοιρολογιών έχει απασχολήσει τη Δαμιανάκου συχνά στο δοκιμιακό της έργο. Σ' αυτή την περίπτωση συγκέντρωσε κάποια μοιρολόγια και έγραψε κι άλλα καινούργια, αφιερωμένα στον Κώστα Βάρναλη, στον Αρη Βελουχιώτη κ.ά.
Η έκδοση του cd έγινε μ' ένα σκοπό: Να διατεθούν τα λίγα αντίτυπα σε φιλικά της πρόσωπα. Η εταιρεία όπου έγινε η ηχογράφηση, όμως, καταχώρισε το cd στα «προς πώληση». Και μετά ανέλαβε η ΑΕΠΙ, η οποία, προκειμένου να αποδώσει εκτελεστικά δικαιώματα σ' ένα δημιουργό, παρακρατά το ποσοστό της, ΙΚΑ και ΦΠΑ. Σ' αυτή την περίπτωση το πρόβλημα ήταν ότι η Δαμιανάκου δεν ήταν γραμμένη στο ΙΚΑ. Εξ ου και η... πρωτοβουλία της, χωρίς καν προφανώς να ενημερώσει την ποιήτρια. Ετσι, για ένα ιδιωτικής χρήσεως ηχογράφημα, η Βούλα Δαμιανάκου έζησε ένα ακόμη από τα παράλογα της ελληνικής πραγματικότητας, για το οποίο πάντως ας επισημανθεί ότι το πρόβλημα ξεκινάει όχι από την ΑΕΠΙ, αλλά από περσινή κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στον τομέα «Θέαμα-Ακρόαμα», ακόμη και αν υπάγονται ή συνταξιοδοτούνται από άλλο ασφαλιστικό φορέα, δεν έχουν δικαίωμα απαλλαγής από το ΙΚΑ.
Η αντίδραση της κ. Δαμιανάκου αφορά κάθε υπεύθυνο. Και τους πάντες αφορά η προειδοποίησή της: «Γνωρίζω ότι δεν θα πεθάνω ελεύθερη. Αλλά άλλο είναι να πεθαίνει κανείς ως αγωνιστής της Ελευθερίας κι άλλο ως εθελόδουλος».

2 σχόλια:

  1. Σήμερα είναι μεγάλη μέρα...
    Σε δίκη που είχα με την ΑΕΠΙ ως κατηγορούμενος ότι δεν πήρα άδεια από την εταιρία για 2 συναυλίες που είχαν γίνει πριν από 5-6 χρόνια, το δικαστήριο αποφάσισε να οριστεί νέα ημερομηνία (τον Οκτώβριο) όπου η ΑΕΠΙ θα πρέπει να προσκομίσει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με τους αλλοδαπούς καλλιτέχνες για τους οποίους αξιώνει τα πνευματικά τους δικαιώματα.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δικηγόρος της ΑΕΠΙ αναφέρθηκε σε μια τροπολογία του Αρείου πάγου!! η οποία δεν υποχρεώνει τον μηνυτή να προσκομίσει στοιχεία που αφορούν την αιτία της μήνυσης.

    Με απλά λόγια μπορώ εγώ να μηνύσω κάποιον ότι μου χρωστάει χρήματα, χωρίς να υποχρεούμαι να αποδείξω κάτι τέτοιο, αλλά ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δε χρωστάει!!!!!!

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ η οποία καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τους βασικούς κανόνες δικονομίας, και όλα αυτά για το "καλό" των πνευματικών δικαιωμάτων.

    Η δικαστής δεν έκανε φυσικά δεκτό αυτό το επιχείρημα, καθώς αφορά το πολιτικό δίκαιο και όχι το ποινικό, παρόλα αυτά το επικαλέστηκε η ΑΕΠΙ που ως συνήθως απομονώνει αποσπάσματα από διάφορους νόμους και τροπολογίες για να στοιχειοθετήσει επιχειρήματα.

    Είμαι στην διάθεση όποιου φίλου έχει μπλεξίματα ή φοβάται την ΑΕΠΙ.

    Το σημερινό είναι μια ρωγμή στο σάπιο οικοδόμημα που καπηλεύεται την έννοια και την σημασία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Αν τελικά η ΑΕΠΙ δεν προσκομίσει τον Οκτώβριο τις εξουσιοδοτήσεις τις οποίες δε τις έχει, γιατί αν τις είχε δεν ήταν κόπος να τις έχει διαθέσιμες στην δίκη, τότε αποκαλύπτεται η απάτη και θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν ΑΕΠΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσ...η