Στο κατάστημα μου τραγουδάω μόνος μου αλλά χρειάζεται να πάρω άδεια από την ΑΕΠΙ...

Εντάξει, δεν λέμε, ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να προστατεύει το προϊόν του και να αξιώνει και κάποιο τίμημα (και βεβαίως και την ηθική ανταμοιβή), αλλά μήπως η υπερβολή πλέον έχει χτυπήσει κόκκινο;
O εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ: Διονύσης Τσακνής:
"Πιστός στο ρόλο του, κάνεί το σόλο του"



Α.Ε.Π.Ι. (Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Άλλη πονεμένη ιστορία αυτή, για την οποία τόσα χρόνια, έναν καλό λόγο δεν έχω ακούσει. Υπάρχει η γενική αίσθηση (και μάλλον όχι άδικα), ότι η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία (που υποτίθεται προστατεύει τα δικαιώματα των μελών της) ασυδοτεί ασύστολα, με την κάλυψη του κράτους. Μου είχε ήδη προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, με ένα περιστατικό που είχε υποπέσει λίγα χρόνια πριν στην αντίληψή μου, όταν ζητούσε από ένα ελληνικό μουσικό φόρουμ 0.40 € για κάθε επισκέπτη, κάθε στίχου που είχε δημοσιευμένο! (διαβάστε εδώ το σκηνικό, για να καταλάβετε για τι παραλογισμό μιλάμε). Τα «τσακάλια» της ΑΕΠΙ όμως δεν περιορίζονται στο διαδίκτυο. Έτσι, εκεί που το κράτος είναι απών, η ΑΕΠΙ είναι παρούσα και τα πνευματικά δικαιώματα μιας τηλεόρασης του καφενείου ενός ακριτικού χωριού 30 γερόντων, ισοδυναμούν με το ταπεινό ποσό των 1200 €. Η ασυδοσία και η αδιαφανείς μέθοδοι της ΑΕΠΙ, φαίνεται πάντως δεν περνά απαρατήρητη, ούτε από τα ίδια τα μέλη της, τα οποία την έχουν καταγγείλει και έχει καταδικαστεί. Πέραν αυτών, εξακολουθώ ακόμη και μέχρι σήμερα, να μην καταλαβαίνω γιατί ένας καφετζής π.χ. θα πρέπει να πληρώνει την εν λόγω εταιρεία επειδή ανοίγει την τηλεόραση στο καφενείο του και για την οποία πληρώνει ήδη φόρο μέσω της ΔΕΗ. Για ποιον λόγο θα πρέπει να την πληρώνει κάποιος που ακούει ξένη μουσική, η οποία ενδεχομένως δεν εμπίπτει στην «δικαιοδοσία» της, ή όταν ακούει κλασική και παραδοσιακή μουσική που δεν έχει κάποιος πνευματικά δικαιώματα πάνω τους. Εκτός αυτού, πως μπορεί να γνωρίζει κάποιος, ποιων ακριβώς τα δικαιώματα διαχειρίζεται η ΑΕΠΙ; Αλλά ακόμα και οι καλλιτέχνες, όταν ερμηνεύουν κάτι το οποίο δεν περιβάλλεται από πνευματικά δικαιώματα, πως γίνεται να εγείρουν αξιώσεις για κάτι που εκμεταλλεύονται και δεν τους ανήκει;
Τέλος σε σχέση με την ΑΕΠΙ, δεν το κρύβω ότι το ακόλουθο απόσπασμα από το ερωτηματολόγιό της μου έκανε εντύπωση:

Ερώτηση: Στο κατάστημα μου τραγουδάω μόνος μου. Χρειάζεται να πάρω άδεια από την ΑΕΠΙ;
Απάντηση: Τα μουσικά έργα που τραγουδάτε έχουν μουσική και στίχο που τα έχουν συνθέσει και συγγράψει πνευματικοί δημιουργοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ. Η άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης δεν εξετάζει ποιος ερμηνεύει τα μουσικά έργα, αλλά νομιμοποιεί την χρήση των έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων μελών της ΑΕΠΙ. Συνεπώς, η έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ είναι απαραίτητη.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.pare-dose.net/?p=2825#ixzz1OumkgNk4

3 σχόλια:

  1. Αντίγραφο εξουσιοδότησης των καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύει δίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπαρχουν καπου ποιοι καλλιτεχνες εχουν τα δικαιωματα τους στην αεπι?
    αν βαλω diy μουσικη στο μαγαζι μου μπορουν να μου κανουν καταγγελια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kimigaz: Μπες και τσέκαρε αυτό το post:
    http://aepi-free.blogspot.com/2011/06/blog-post_2804.html

    Αν πάρεις άδεια από το Jamedoo (με πολλή μικρότερο αντίτιμο) θα μπορείς.
    Υπάρχουν πάντως καταγεγραμμένες καταγγελίες ατόμων που παρόλο που έπαιζαν μουσική άσχετη με την ΑΕΡΙ (p.x. κλασική στην οποια δε υπάρχει copyrigt) τους έστειλαν αστυνομία.

    Η ΑΕΡΙ βασίζεται στο ότι θα φοβηθείς να πας στα δικαστήρια μαζί τους (μιας και έχουν στρατιά δικηγόρον. ενώ εσύ είσαι ένας μικρός επαγγελματίας, που θα χάσει χρόνο και χρήμα από τέτοιες διαδικασίες)

    DIAS: Η ΑΕΡΙ δεν δίνει στοιχεια τον ποιον εκρόσωποι, με την δικαιολογία ότι "η λίστα μεγαλώνει και αλλάζει συνεχεια", δεν δίνη στοιχεια ούτε στο στο τι εισπράττει, ούτε στο πως αυτά κατανέμονται.

    Είναι κλέφτες και για φτύσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσ...η