Ο Νόμος 2121 του '93 και το πρόστιμο του 2003

Ο νόμος 2121/93 περί πνευματικής ιδιοκτησίας ψηφίστηκε το 1993 επί Νέας Δημοκρατίας
Δίνοντας το δικαίωμα στηn ΑΕΠΙ ΑΕ να κάνει δική της την υπόθεση την μουσική. Μαλιστα εκανε την μη καταβολή αυτοί του χαρατσιου, ΑΥΤΟΦΩΡΟ αδίκημα. [link]
Δήγμα της αθάνατης ελληνικής συναδελφικής Αλληλεγγυης.

το νόμο για την πνευματική ιδιοκτισία μπορείτε να τον διαβάσετε από εδώ αναλυτικά:
http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Nomothesia-Internet/N.2121-1993-PneumatikiIdioktisia.pdf
υπογράφετε από τις υπουργούς
∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥ∆Α-ΜΠΕΝΑΚΗ και ΘΕΟΔΏΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Its all about the money baby!

Ακολουθεί το άρθρο από Copy-Paste, οι καταγγελίες και τα πρόστιμα: [link 1] [link 2] [link 3]

Τον Ιούλιο του 2003 η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία προσέφυγαν ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος και άλλοι επέβαλε στην ΑΕΠΙ πρόστιμο 500.000 ευρώ επειδή παρακρατούσε «ληστρικά ποσοστά επί των εισπράξεων» τους.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι από το πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης αυτής προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Η ΑΕΠΙ λοιπόν:
* Αρνείται αδικαιολόγητα τη διαχείριση μέρους μόνο των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι λόγω της θέσης της στην αγορά να υποκύπτουν στους όρους τους οποίους μονομερώς επιβάλλει.
* Καθορίζει αμοιβές για τη διαχείριση των δικαιωμάτων που κυμαίνονται από 25% έως 37,5% επί των εσόδων, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης κυμαίνεται από 4,75%-25%.
* Διανέμει τα ποσοστά με την παρέλευση εξαμήνου από το εξάμηνο κατά το οποίο εισπράχθηκαν (συνολικώς δηλαδή από 6 έως 12 μήνες).
* Δεν αποδίδει στους δημιουργούς τους τόκους που αποφέρει η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες.
* Δεν προβαίνει σε πλήρη λογοδοσία για τις εισπράξεις, τα έσοδα και τα έξοδα.
* Παρακρατά το 10% από τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης ξένων έργων, τα οποία πρέπει να διαθέτει για την ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων των μελών της, χωρίς ποτέ να κάνει απολογισμό για τη διάθεση των ποσών αυτών.
* Δεν διαθέτει δημοσιευμένο αμοιβολόγιο, με αποτέλεσμα η διαχείριση να καθίσταται αδιαφανής.
* Δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των δημιουργών έναντι των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων των έργων τους, καθώς ελάχιστα έσοδα πραγματοποίησε από τους ραδιοσταθμούς και μηδενικά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

1 σχόλιο:

  1. Ο νόμος φαίνεται να δημοσιοποιήθηκε τον 3/93

    Υπουργός στο διάστημα http://www.yppo.gr/1/g1120.jsp?person=11

    www.forth.gr/se/nomoi/palisio_ek/n2121-1993.doc

    Άρα δεν υπέγραψε ο Μικρούτσικος το νόμο, κάνε και λίγο googling πριν γράψεις κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσ...η