Δεν πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ τα παραδοσιακά τραγούδια

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ, δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου για παράβαση του σχετικού νόμου επειδή αρνήθηκε να καταβάλει πνευματικά δικαιώματα για την αναμετάδοση τραγουδιών από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ομοσπονδίας , στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα την αθώωση του.

"Σύμφωνα με έγγραφη γνώμη επιστημόνων - λαογράφων, τα ποντιακά τραγούδια είναι δημώδη και αγνώστου συνθέτη και στιχουργού. Ως εκ τούτου αποτελεί πατριδοκαπηλία και ιεροσυλία για τον ποντιακό χώρο να καταβάλει ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΟΠΣ πνευματικά δικαιώματα για την μετάδοση αυτών των τραγουδιών " ανέφερε ο πρόεδρος των Ποντίων, στο δικαστήριο και συνέχισε:

"Η ΠΟΠΣ δε θα καταβάλλει ούτε ένα λεπτό σ' όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού. Θεωρώ αστείο τον ισχυρισμό της ΑΕΠΙ ότι οι δήθεν διασκευές που παρουσιάζονται στα ποντιακά τραγούδια με αλλαγή κάποιων λέξεων στους στίχους , αποτελούν διασκευή με την έννοια του νόμου. Πρόκειται για τα ίδια τραγούδια με άλλο τρόπο εκτέλεσης. Αν σε κάποιους ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα αυτοί είναι τα ποντικά σωματεία και οι ομοσπονδίες".

Πηγή: Ελευθεροτυπία 13 Οκτωβρίου 2010 www.enet.gr

LINK ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ


«Έχασε» η ΑΕΠΙ δίκη για τα πνευματικά δικαιώματα παραδοσιακών τραγουδιών

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμωπίας «Ο ΑΡΙΩΝ» αθωώθηκε από τον Τριμελές Πρωτοδικείο Έδεσσας για το γεγονός ότι αρνήθηκε να πληρώσει ΑΕΠΙ για παραδοσιακά τραγούδια που ακούστηκαν κατά την διάρκεια συναυλίας της «Εστουντιαντίνα» στην Αριδαία. Ο πρόεδρος του ΑΡΙΩΝΑ Γιάννης Σηφάκης απολογούμενος καταφέρθηκε κατά της ΑΕΠΙ λέγοντας ότι «προσπαθεί να βοηθήσει κάποιους να ιδιοποιηθούν παραδοσιακά τραγούδια με στόχο να παίρνει πνευματικά δικαιώματα, και αλίμονο αν η ΑΕΠΙ δικαιωθεί στο να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα από παραδοσιακά τραγούδια» λέγοντας χαρακτηριστικά «σε λίγο θα ζητούν δικαιώματα και από τους γάμους».
Ο μάρτυρας Δημήτρης Ουρούμης, μουσικός, ερωτηθείς ανέφερε ότι σε καμιά περίπτωση η αναπαραγωγή παραδοσιακών τραγουδιών δεν αποτελεί διασκευή που να προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα. Η απόφαση αυτή αποτελεί πλέον δικαστικό προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες υποθέσεις πανελλαδικά. Τον ΑΡΙΩΝΑ υπερασπίστηκε ως συνήγορος ο δικηγόρος και μουσικός Μανώλης Εμμανουηλίδης.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό και στο ραδιόφωνο, μετά την πρόσφατη προσπάθεια του ΣΚΑΪ να εξαιρεθεί από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί οι οποίοι μεταδίδουν παραδοσιακή μουσική με ηχογραφήσεις από πανηγύρια και ζωντανές μεταδόσεις, από καλλιτέχνες που δεν είναι συμβεβλημένοι με την ΑΕΠΙ. Μια τέτοια δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εξαίρεσή τους από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: www.radiofono.gr 15/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τσ...η